SGK’lıların maaşa bağlanması birtakım yasal prosedürlere bağlıdır. Özellikle birden fazla iş kazası geçiren SKG’lı maaş bağlanması hususunda son derece hassas bir süreç karşımıza çıkmaktadır.
Peki, iş kazası sonrasında SGK’dan maaş nasıl alınır? Dahası iş kazası sonrasında hangi belgeler talep edilir? İşte bu sorulara dair tüm ayrıntılar!
Günümüzde birçok işçi çalıştıkları kurumda iş kazası geçirebilmektedir. Personellerin çalıştıkları hizmet kurumunda geçirdikleri kazalara iş kazası denilmektedir. Sigortasız işçilerde iş kazaları sonucu iş göremez raporu almaları halinde maaştan faydalanabilmektedir. İş kazası sonrasında iş veren kişi rapor halinde SGK’ ya iş göremez raporunu bildirmezse kişinin maaşı bağlanmaz. Kişi kendisi de rapor yazarak SGK’ ya durumunu bildirebilir.
Hiçbir rapor yazılmaması halinde SGK hiçbir şekilde maaş bağlamaz. Eğer ki kişi çalıştığı kurumda süresiz olarak iş kazasına maruz kalmış ise, iş yerindeki kazancı üzerinden gelirleri hesaplanır. Kişinin ölmesi durumunda ise hakkını ailesi arayabilmektedir. Kişinin iş kazası sonucu SGK’dan maaş alabilmesi için mutlaka iş göremez raporu alması şarttır.
İş Kazası Sonra SGK’dan Maaş Nasıl Alınır?
İş kazası sonrasında maaş alabilmek için mutlaka güncelliği bulunan sağlık raporuna ihtiyaç bulunmaktadır. Kişilerin çalışma hayatının süresiz olarak bittiği durumlarda SGK’ dan maaş alabilmeleri mümkün değildir. Böyle durumlarda iş yerindeki çalıştığı günden bugüne kadar olan süre boyunca ki gelirleri hesaplanarak, tazminat verilir.
İş kazası sonra maaş alabilmek için mesai süresi içerisinde kazanın gerçekleşmiş olması gerekmektedir. İş kazası sonucu maaş alabilmek için kişilerin 90 günlük primlerinin mutlaka yatırılması gerekmektedir. İş kazası neticesinde alınmakta olan sağlık raporlarının 90 gün prim ödeyebilme durumu gerekmemektedir.
İş kazası sonrasında maaş alabilmek için sigortalı çalışmak maaş için yeterli seviyede değildir.
İş Kazası Sonrası Maaş Başvurusu Hangi Belgelerle Yapılmaktadır?
İlk önce resmi bir yazıyla SGK’ya talep dilekçesi yazılması gerekmektedir. Kişilerin işe girerken firmaya sunduğu sağlık raporunun alınması gerekmektedir. Başvuracak olan şahsın nüfus kimliği olması gerekmektedir. Erkeklerin askerliğini yapmış olduğuna dair belgelerinin temini gerekmektedir. Askerlik hizmetine elverişli olmayan erkeklerin elverişli olmadıklarına dair belge almaları gerekmektedir. T.C vatandaşı olmak şarttır. Alınan sağlık raporlarının belgelerin mutlaka hastane onaylı olması gerekmektedir. Bu belgeler hazırlandıktan sonra başvuru işlemi gerçekleşir.
Başvuru işleminin ardından takip işlemleri E- devletten takip edilebilmektedir. Olumlu, olumsuz sonuçlandırma bilgisi E- devletten bilgilendirilmektedir. Maaş başvurusu online olarak da yapılabilmektir. SGK’ ya bizzat başvurularak da yapılabilmektedir.
E- devlet üzerinden bilgisayardan tüm belgeleri sisteme online olarak yükleyerek başvuru işlemini tamamlamış olabilirsiniz. Görüldüğü üzere birden fazla iş kazası geçiren SKG’lı maaş bağlanması işleme son derece hassas bir süreci de beraberinde getirmektedir. Bu sürecin başarılı bir şekilde takip edilmesi için profesyonel bir destek almak her zaman önerilmektedir.