Faiz artırımı nedir?
Faiz artırımı, ekonomi ısındığında onu soğutmak için yapılan hamledir. Faizler yükseldiğinde ekonomik aktivite yavaşladığından enflasyon da geriler. Yüksek faiz, büyüme politikasını olumsuz yönde etkiler.
Faiz artırımının olumlu etkileri
Faiz artırımları, ödemeler dengesinde açık verildiğinde, sıcak para girişi olmasını ve böylece iç piyasayı rahatlatmak için yapılır. Bu sayede Türk Lirası da değer kazanır. Türk Lirası değerlenince kur yükselişinden dolayı maliyet enflasyonu ve talep enflasyonunu da engellenir yani enflasyon düşer.
Faiz artırımının olumsuz etkileri
Faiz artırımları, yatırımların düşmesine sebep olur.Kısaca nedenini açıklarsak; faiz artınca, tüketimler azalır. Bunun bir sonucu olarak da tasarruflar artar. Kaynak artınca yatırımlar için kaynak bulmak kolaylaşır ancak tüketimdeki düşüş nedeniyle enflasyonda gerileme görüldüğü için yatırım maliyeti artar. Maliyet artınca da yatırımlar engellenir. İstihdam düşerken büyüme benzer şekilde düşer.
Faiz Artırımı ve Enflasyon
Faiz artırımı, enflasyonun yükselmesini durdurur. Faiz arttıkça piyasadaki talep azalır ve harcama eğilimi düşer. Bankalar da daha fazla para toplamak için daha yüksek faiz uygular ve müşterilerin daha çok para yatırması için faiz yükseltir. Risksiz faize para yatırılıp harcama eğiliminden vazgeçilir, enflasyonun da önü kesilir.
Faiz artırımı ve işsizlik
Faiz artırımı istihdamı da olumsuz etkiler.Faiz arttıkça yatırımlar azalır ve risk alarak iş yeri açmak zorlaşır. Bunun sonucu olarak yüksek faizden yararlanmak daha avantajlı gelirken bu da işsizliği artırabilir.
Faiz artırımı ve büyüme
Faizler artınca yatırımcı yüksek maliyetlerden dolayı yatırımından vazgeçer. Bu nedenle yatırımlar durur ve büyüme de olumsuz etkilenir.
Faiz artırımının diğer etkileri
Faiz artırımı sonucu enflasyon yükselince,
- Şirketler borç faizlerini karşılayabilmek için yatırımlarını azaltır.
- Halk tasarruf politikasına geçer.
- Borcu olanlar daha da borçlanır.
- Bankalardan kredi alanlar ödemekte zorlanır.
- İş kurmak isteyenler beklemeyi tercih eder.
- Üretim azalır.
- Tüm bu sonuçlar doğal şekilde sanayi ve ekonomiyi yavaşlatır.