Grip Aşısı Nedir, Ne İşe Yarar?
Grip aşısı, mevsimsel gribe karşı koruma sağlamayı amaçlar. Gribe neden olabilen virüsler her yıl farklılık gösterebildiğinden grip aşısı, her yıl farklı içeriklerle hazırlanabilir. Grip aşısı içeriği, Dünya Sağlık Örgütünün bir önceki yılki virüs tiplerini belirlemesiyle oluşturulur.
Grip Aşısı Kimlere Yapılır?
Grip aşısını, bazı istisna sağlık durumlarından muzdarip olanlar dışında herkes yaptırabilir. Özellikle bağışıklık sisteminin güçsüzleşmesine neden olacak bir hastalık geçmişi olanların, 65 yaş üzeri bireylerin, diyabet ve kalp rahatsızlığı gibi kronik bir hastalığı olan kişilerin grip aşısı yaptırması önerilir.
Hamileliğin ilk 3 ayı içerisinde olanların, aşı içeriğindeki maddelere alerjisi olanların ya da 6. ayını doldurmayan bebeklerin ise aşı olması önerilmez. Fakat tabii ki buradaki önerilerin bilgilendirme amaçlı olduğunu ve grip aşısı olma durumu hakkındaki ayrıntılı bilgiye hekiminizden ulaşabileceğinizi hatırlatmakta fayda var.
Grip Aşısı Ne Zaman Yapılır?
Grip aşısı içeriğinin her yıl, bir önceki sezonda gribe neden olan virüs tipleri doğrultusunda güncellendiğini belirtmiştik. İşte, tam da bu nedenden dolayı her yıl grip aşısı yaptırılmalı. Peki, grip aşısı hangi aylarda yapılır?
Aşı olduktan sonra vücudunuzun, aşı içeriğinde bulunan virüslere karşı bağışıklık oluşturması için yaklaşık 2 haftalık bir süreye ihtiyaç vardır. Bu nedenle gribin en yoğun yaşandığı kış ayları öncesinde aşı yaptırmak faydalı olacaktır. Etkisi 6 ila 8 ay arasında süren grip aşısını yaptırmak için ideal aylar ekim ve kasım olarak kabul edilse de bu aylarda aşı olamadıysanız mart ayına kadar bir eczane ya da sağlık kuruluşuna giderek aşı yaptırabilirsiniz.
Grip Aşısı COVID-19’dan Korur mu?
Uzmanların grip aşısını önerdikleri doğru, fakat bunun nedeni grip aşısının koronavirüsten koruması değil. Mevsimsel gribe ve COVID-19’a neden olan virüsler birbirinden farklıdır ve grip aşısının amacı grip olmayı engellemektir. Dolayısıyla grip aşısı, kişileri gripten koruyabilir ve hastalık nedeniyle bağışıklık sisteminin güçsüz düşmesini engelleyebilir. Aşı sayesinde grip olmamak, bağışıklık sistemi güçlü kalacağı için COVID-19’un da daha hafif geçmesine yardımcı olabilir. Tabii ki bağışıklık sistemi güçsüzse grip aşısı olunsa dahi COVID-19’dan etkilenilebilir. Etki oranını azaltmak için ise çare, bağışıklık sistemini güçlü tutmak!
Zatürre Aşısı Nedir, Ne İşe Yarar?
Zatürre aşısı, zatürre riskini azaltan ve iki çeşidi bulunan aşı türüdür. Bazı COVID-19 vakalarında zatürre görülmesi de zatürre aşısına olan talebi artırdı.
Zatürre Aşısı Kimlere Yapılır?
65 yaş üzeri bireyler, kronik rahatsızlığı olanlar ve kanser gibi ciddi rahatsızlık geçirenler zatürre için risk grupları olarak görülüyor. Dolayısıyla uzmanlar, zatürre aşısını sağlıklı 2-65 yaş arası bireylerin yaptırmaya ihtiyaçları olmadığını vurguluyor. Fakat Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı, 5 yaşına kadar zatürre aşısının yapılabileceğini belirtiyor. Dilerseniz bu konudaki detaylı bilgiye sağlık kuruluşlarından ya da doktorunuzdan ulaşabilirsiniz.
Zatürre Aşısı Ne Zaman Yapılır?
Zatürre aşısının yapılma dönemi ve dozu, hastanın sağlık durumuna ve yaşına göre farklılık gösterebilir. Bu nedenle en sağlıklı aşılama aralıkları konusunda hekiminizin yönlendirmesini dikkate almanız doğru olacaktır.
Zatürre Aşısı COVID-19’dan Korur mu?
Grip aşısı gibi zatürre aşısı da COVID-19’a karşı doğrudan koruma sağlamasa da hastalığın ağır bir şekilde yaşanmasını büyük oranda engelleyebilir. Zatürre aşıları sayesinde COVID-19’un sebep olabileceği zatürre riski de azalabilir.