İstirahat Raporunda Yeni Değişiklikler
Kaza, hastalanma ya da herhangi bir sağlık problemi sebebiyle çalışana doktor tarafından verilen dinlenme raporuna; istirahat raporu denir. İş göremezlik belgesi olarak da isimlendirilen istirahat raporu, en temel işçi hakları arasında yer almaktadır. Bu noktada kimi zaman istirahat raporunda kimi değişiklikler yapılmaktadır. İstirahat raporunda yeni değişiklikler konusunu yakından takip etmek, olası hak kaybının da önüne geçilmesini mümkün kılmaktadır.
Tüm çalışan kişileri yakından ilgilendiren istirahat raporundaki değişiklerin ayrıntıları merak edilmektedir. SGK yeni bir karar alarak, çalışanlara ödenecek ücret miktarının düştüğünü açıkladı. Hastalık ya da doğum gibi sebepler ile verilen rapor ücretlerinde düşüş olacağı belirlendi. İstirahat raporunda yapılan değişikliklerden 4/a ve 4/b çalışanlarının yanında, doğum izni yapanlar da dahil edildi.
Sahte rapor düzenleyerek, işyerine gitmeyen ve usulsüzlük yapan kişilerin tespit edilmesi üzerine SGK, yeni düzenleme getirdi. Yeni uygulamada artık son 3 aylık değil, son 12 aylık prim üzerinden ücretlerin yatacağı açıklandı. Bu durumun dışında bırakılanlar ise iş kazası geçirenler ve meslek hastalığı yaşayanlar olarak belirlendi.
İstirahat Raporu Nasıl Tanımlanır?
Doktor tarafından çalışan kişilere özel olarak verilebilen rapora istirahat raporu denmektedir. Çalışanların kaza ya da belli sağlık sorunlarında istirahat raporu alarak dinlenme hakları bulunmaktadır. Raporda yer alan iş görememe süreci boyunca çalışanlar, istirahat etme hakkına sahiptir. Rapor süreci doktorun hastalığa göre belirlediği sürece kısıtlı olmaktadır. Ancak belli bir yasal süre de bulunmaktadır.
İstirahat raporuna sahip hasta çalışan, raporun süresi boyunca çalışmak zorunda değildir. İşveren raporun kontrolünü tutabilir. Çalışanın sürekli aynı kurumdan ve doktordan rapor alması gibi sebepler, işverene takip hakkı sağlar. İşyeri doktorları ise çalışanlara en fazla iki gün rapor verebilmektedir.
İş Göremezlik raporu alan işçinin maaşı kesilir. Ancak SGK kesilen parayı hastanın sigortasına yatırır. Özellikle istirahat raporu konusunda yapılan düzenlemelerin yakından takip edilmesi şarttır. Bu sayede yeni düzenlemelerin neler getirdiğini yakından takip etmek de şarttır.
Yeni Düzenlemeden Kimler Etkilenmiyor?
İstirahat raporunda yeni değişiklikler sigortalı çalışanları yakından ilgilendirmektedir. Çalışanların hastalık ve annelik yani doğum izinlerini kullanmaları durumunda devletin ödediği tutar da düşmüş bulunuyor. Yeni değişikliğe göre annelik iznine çıkanların sigortaları 12 aylık maaş ortalamaları üzerinden yatacak. Bu ise daha az bir ücretin yatması anlamına gelmektedir. Halk dilinde geçen rapor parasına iş göremezlik ödeneği de daha az miktarda ödenmiş olacak.
Rapor parası ödemelerinden asgari ücretliler etkilenmeyecek. Aynı zamanda özel muayene hekiminden alınan raporların parası yatmayacak. Hastaneye bağlı olmayan özel bir hekimden alınan raporlar kabul görmeyecek. SGK’ya borcu olan Bağ-Kur’lular da sigortadan para alamıyor. 4/a ve 4/b’li çalışanların 3 aylık kazançlarının ortalamaları değil de 12 aylık kazançlarının ortalamaları alınınca, günlük ortalama olarak 202 lira ödemesi yapılacak.