Perşembe, Şubat 23, 2023
Muhasebe Günlükleri
Ana SayfaMali TakvimKDV Beyannamesi'nde Son Tarih

KDV Beyannamesi’nde Son Tarih

Mal veya hizmet alım satım faaliyetleri ile uğraşıyorsanız, bildirmeniz gereken vergi türleri arasında ‘‘KDV beyannamesi’’ mutlaka vardır. İşletme yönetiminde vergi beyannameleri oldukça önemlidir. Belirtilen tarihlerde hatasız olarak belgeyi oluşturmanız gerekmektedir. Peki, KDV beyannamesi ile ilgili neleri bilmek gerekir?

KDV Beyannamesi Nedir?

KDV, bir mal veya hizmeti satın alan kişinin bu mal ya da hizmeti aldığı tarafa ödediği vergi türüne verilen isimdir. Dolaylı vergi kategorisinde değerlendirilir. Devlet bu vergiyi işletmelerden ve vatandaşlardan kamu hizmetlerine harcamak üzere alır. Uygulanan vergi oranında değişiklik görülebilmektedir.

Ülkemizde üç farklı KDV oranı uygulanmaktadır. Uygulanan KDV oranları aşağıdaki gibidir:

  • Barınma ve temel tüketim ürünleri için %1
  • Süt, peynir, yumurta vb. unlu olmayan tüketim maddeleri için %8
  • Telekomünikasyon ve beyaz eşya için ise %18 vergi oranı uygulanır.

Nasıl Hazırlanır?

KDV beyannamesi hazırlamak için yapılması gereken ilk şey ‘‘KDV Beyannamesi Formu’’ düzenlemektir. Belgenin üst kısmında; vergi mükellefinin bağlı olduğu vergi dairesinin, ilin ve ilçenin belirtilmesi gerekmektedir. Yandaki kısımlarda ise belgenin verildiği yıl yazılır. Ayrıca vergilendirme döneminin aylık mı üç aylık mı olduğunun belirtilmesi gereklidir. Belgenin okunaklı olmasına, siyah veya mavi tükenmez kalem ile doldurulmuş olmasına dikkat etmeniz gerekir. İnternet üzerinden E-Beyanname hazırlamanız da mümkündür. Hazırlarken şu aşamalar yerine getirilmelidir:

  • Formun ilk kısmında ilgili alanda mükellefin istenen kişisel bilgileri belirtilir.
  • Kesintiye uğramamış mal ve hizmet teslimlerinin KDV dışındaki tutarı ve hesaplanmış KDV tutarları belirtilir.
  • Kısmi tevkifat uygulanan işlemler kısmında ilgili işlemlere ait KDV matrahları, KDV oranları ve kesinti oranı belirtilir.
  • Diğer işlemler kısmında teslim ve hizmetten kaynaklanan bedeller ve KDV miktarı belirtilir.
  • İndirimler kısmında devreden KDV miktarı belirtilir. Toplam indirim miktarı hesaplanır.
  • Sonuç hesapları kısmı doldurulur.

KDV Beyannamesi Nasıl Hesaplanır?

KDV miktarı, tek başına veya toplam tutara dahil edilmiş olarak hesaplanabilir. İnternetteki KDV hesaplama uygulamalarından yararlanılabilir. KDV hesabı yaparken takip etmeniz gereken adımlar aşağıda belirtilmiştir:

 KDV hesaplayacağınız toplam miktarı not alın.
 Yasal oranı belirleyin.
 Toplam miktarı belirlediğiniz yasal vergi oranı ile çarpın.

KDV beyannamesi ayın 24’ünde ilgili vergi dairesine verilmelidir. Ödemenin ise en geç ayın 26’sında yapılması gerekmektedir. Tüketici, KDV ödemesini mal ya da hizmet satın alırken yapar.

SON EKLENENLER
- Advertisment -
Muhasebe Günlükleri

EN ÇOK OKUNANLAR