Cuma, Mart 3, 2023
Muhasebe Günlükleri
Ana SayfaTeşvikDevlet TeşvikleriKOBİ’lerin Kredi Kullanımında Teminat Sorunu Nasıl Çözülür?

KOBİ’lerin Kredi Kullanımında Teminat Sorunu Nasıl Çözülür?

Ülkemizde önemli bir yere sahip olan ve ekonominin büyük bir bölümünü oluşturan KOBİ’ler zaman zaman teminat sorunu yaşamaktadır. Peki, bu sorunun çözümü nasıl sağlanmaktadır? Devlet destekli alacak sigortası nedir?

Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası Nedir?

Devlet destekli ticari alacak sigortası, küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) herhangi bir teminata bağlanmamış vadeli satışlarından doğan borcun ödenmeme riskini teminat altına alan bir sigorta türüdür. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 30635 sayılı tebliği ile yayımlanarak 01.01.2019 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir. Devletin sigorta havuzu modeli ile desteklenen bu yeni sigorta alıcının iflas, konkordato, tasfiye gibi hukuki durumlar ile temerrüde düşmesini teminat altına alır.

Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortasından Kimler Faydalanabilir?

KOBİ’lerin sadece yurt içindeki ürün ve hizmet satışından doğan ticari alacaklarına yönelik yıllık net satış hasılatı ya da mali bilançosu 3 milyon TL’den az olan mikro işletmeler ve yıllık net satış hasılatı ya da mali bilançosu 25 milyon TL’den daha az olan küçük işletmeler bu sigortadan faydalanabilir.

Hangi Satışlar Teminat Altına Alınabilir?

Sigorta kapsamında teminat altına alınabilen satışlar aşağıdaki gibidir. Bunlar:

  • Açık hesap, çek ve senet ile yapılan satışlar,
  • Vadeli faturalı satışlar,
  • Tüzel kişilere yapılan satışlar,
  •  Döviz endeksli hariç olmak üzere kamu kurum ve kuruluşları, odalar ve borsalar, dernek ve vakıflar, belediyeler, kamu iktisadi kuruluşlar ve tacir sıfatı taşımayan gerçek kişiler dışındaki alıcılara yapılan satışlar teminat altındadır.

Devlet Destekli Alacak Sigortasının Şartları Nelerdir?

Sigortadan yararlanmak isteyen küçük ve orta ölçekli şirketler için bazı şartlar aranmaktadır. Bu şartlar; basit ve usul dışında vergi mükellefi olmak, merkez tarafından belirtilen risk değerlendirme kriterlerinin uygulanması ve sağlanmasıdır. Ayrıca, işletmenin başvuru tarihinden en az 2 yıl önce kurulmuş olması gerekmektedir.

Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortasının Avantajları Nelerdir?

Bu sigorta ile birlikte KOBİ’ler birçok avantajdan yararlanabilir. Örneğin;

  • Uygun maliyetlerle tahsilat hizmeti alarak maliyetlerini azaltır.
  • Finansal yapılarını güçlendirir.
  • Ödenmeyen faturalara karşı kendilerini koruma altına alır.
  • Bilançonun aktif kitlesi artar ve KOBİ’lerin finansal kuruluşlar ile finans kurumlarının kredi limiti artar.
  • Yeni müşteri kitlesini artırarak şirketi büyütme imkanına sahip olurlar.

Alacak Sigortası Nasıl Alınır?

Bu sigortayı almak isteyen işletmeler, yetkili sigorta acentelerini seçerek ya da finans kurumlarından destek alarak başvuru yapabilirler. Gerekli finansal incelemeler yapıldıktan sonra başvuru onaylanır ve bir alacak poliçesi düzenlenir. Poliçe hesaplamasında ödenecek net prim tutarı, vadeli ise satışlardan elde edilen ciro esas alınır ve uygun bir hesaplama yapılır.

Risk Değerlendirmesi Nasıl Yapılır?

Teminat verilecek alıcılara ilişkin risk değerlendirmesindeki kriterler Olağandışı Riskler Yönetimi Merkezi tarafından belirlenmektedir ve skorlama sistemi ile yapılmaktadır. Sigorta talebinde bulunan işletmenin tüm alıcıları dikkate alınır. Bunun sağlanamaması durumunda işletmenin vadeli satışlarından elde ettiği cironun en az %50’sini oluşturan ve ciro büyüklüğüne göre büyükten küçüğü doğru sıralanan alıcıları dikkate alınır. Risk değerlendirmesi sonucunda alıcılara en düşük riskli “1” ile en yüksek riskli “6” arasından skor verilir.

SON EKLENENLER
- Advertisment -
Muhasebe Günlükleri

EN ÇOK OKUNANLAR