Çarşamba, Şubat 22, 2023
Muhasebe Günlükleri
Ana SayfaMuhasebeGenel MuhasebeMuhasebe Uygulamalarının Karşılaştırması ve Müşteri Kullanımı Avantajları Dezavantajları

Muhasebe Uygulamalarının Karşılaştırması ve Müşteri Kullanımı Avantajları Dezavantajları

Muhasebe uygulamaları, faturalandırılması gereken servis ya da ürünlerin takibinin yapılabildiği, bir müşteriye ya da birden fazla müşteriye yönelik mali detay kayıtlarının tutulabildiği bilgisayar destekli yazılımlardır. İlk kullanım tarihi 1994 olan muhasebe uygulamaları, önceleri daha basit ihtiyaçlara yönelik iken günümüzde bugünün modernize edilmiş yazılımlarıyla firmaların tüm ihtiyaçlarını büyük ölçüde karşılamaktadır. 

Çoğu firma, gelirleriyle giderlerinin takibinin yapılması, alım ve satım gücü gibi değerlerin bilinmesi, ödenecek olan vergilerden önceden haberdar olunması adına kendi muhasebesini tutmak zorundadır.

Yasal bir zorunluluk olarak da görebileceğimiz muhasebe önceleri excel programı ya da defterler aracılığıyla tutulurdu. Küçük işletmeler muhasebe işlemlerini günümüzde de bu şekilde sürdürebilirken işlem hacmi daha büyük firmalar için muhasebeyi geleneksel yöntemlerle devam ettirmek zorlu bir süreçtir.

Defterler ya da Excel gibi yazılımlar herhangi bir muhasebe programının sunacağı imkanlardan uzak olduğundan bu gibi geleneksel araçlarla muhasebe yapmak verimsiz olmasının yanı sıra hem zaman hem de efor kaybına neden olur. 

Muhasebe Uygulamalarının Avantajları Ve Dezavantajları Nelerdir?

Muhasebe uygulamaları avantajları firmaların muhasebe süreçlerini kolaylaştırırken maliyetten ve zamandan tasarruf etmelerini sağlar. Ayrıca; çek, senet, banka işlemleri, fatura ödeme ve kasa takibi süreçlerini de hızlandırır.

Muhasebe uygulamaları ile birlikte meslek elemanlarının hata yapma riski azalır, elemanların yoğun çabalarla hazırladıkları birçok işlem daha kısa sürede hatasız bir şekilde gerçekleşir. Zamandan tasarruf yapılır. Çalışanlar kendilerine daha fazla vakit ayırabilir. Çalışanların analiz ve problem çözme yetenekleri de güçlenir. 

Muhasebe uygulamalarının dezavantajları bu alanda gerçekleşen gelişmelere muhasebe mensuplarının uyum sağlamakta zorlanmasından kaynaklanmaktadır. Yeterli donanıma sahip olmayan muhasebeciler uyum sağlama konusunda yoğun bir çaba sarf etmek durumunda kaldıklarından, stres ve kaygı seviyelerinde artmalar yaşanır bu sebeple modern meslek hastalıklarına yakalanabilirler. 

Muhasebe alanında meydana gelen dijitalleşme sonrasında muhasebe departmanında çalışan elamanların yaşadıkları bu sıkıntılarla ilgili olarak verilebilecek eğitimlere öncelikle yer verilmesi gerekmektedir. Böylelikle muhasebe alanında yaşanan yeniliklerin avantajları da daha rahat gerçekleşebilir.

Genel Muhasebe ve Ön Muhasebenin Karşılaştırılması

Muhasebe uygulamaları karşılaştırması genellikle ön muhasebe ve finansal (genel) muhasebe arasında yapılmaktadır. Ön muhasebe finansal muhasebe için hazırlanması gereken evraklarla ilgilenirken finansal muhasebe devlet kurumlarını alakadar eden beyanatlarla da ilgilenmektedir.

Ön muhasebe işletmelerin gelir ve gider takibi, ödeme ve tahsilatlarının yapılmasıyla ilgilenirken finansal muhasebe finansal tablolar aracılığıyla daha geniş bir veri takibi sunar. Ön muhasebe alanı fatura kesimi ve kesilen faturaların sınıflandırılmasıyla ilgilenirken finansal muhasebe alanı vergi takibi ve ödenmesiyle ilgilenir.

Mevzu bahis olan bir işletmenin finansal işlemlerinin tümünü kayıt altına alma, bu finansal işlemlerin raporunu tutma, raporların kontrollerini yapma, borçlarının, faturalarının, varlıklarının takibini yapma gibi işlemlerle finansal (genel) muhasebe ilgilenmektedir. Banka ve cari hesap takibi, stok ve çek senet takibi, fatura ve irsaliye gibi işlemler ön muhasebenin konusudur.

SON EKLENENLER
- Advertisment -
Muhasebe Günlükleri

EN ÇOK OKUNANLAR