Salı, Şubat 28, 2023
Muhasebe Günlükleri
Ana SayfaYaşam StilOnline İş Görüşmesi Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken 13 Önemli Nokta

Online İş Görüşmesi Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken 13 Önemli Nokta

Online iş görüşmesi yaptığınız sırada yapmanız ve yapmamanız gerekenler…

Koronavirüs neredeyse hayatımızı kökten değiştirdi. Bununla birlikte birçok şeye karşı farklı yaklaşımlar geliştirmemizi sağladı. Örneğin; koronavirüs sebebiyle iş hayatı büyük bir değişim yaşadı ve iş görüşmeleri azaldı. Buna çözüm olarak da online iş görüşmesi yaklaşımı ortaya çıktı. Fakat birçok kişi online iş görüşmelerini ya ciddiye almıyor ya da bu duruma alışamıyor. Durum böyle olunca olumsuz sonuçlar kaçınılmaz oluyor. Bu durumu engelleyebilmek adına küçük bir araştırma yaptık ve dikkat edilmesi gereken noktaları bulduk.

İşte online iş görüşmesi sırasında yapılması ve yapılmaması gerekenler…

1. Online iş görüşmesi sırasında gevşemeyin, standart kurallar hala geçerli

Online iş görüşmesi yapıyor olmanız gevşeyebileceğiniz anlamına gelmez. Video ile iş görüşmesinde bile kıyafet seçimi çok önemlidir. İş görüşmesi yaptığınız şirketin tipik kıyafetlerinin bir tık üzerinde giyinin. Yani ofis kültürü yakalı gömlekleri tercih ediyorsa, bunu es geçmeyin ama aynı zamanda üzerinize bir ceket atın. Ayrıca çizgili ve karmaşık desenli kıyafetler videoda berbat görünür. Dolayısıyla düz renkli kıyafetler giydiğinizden emin olun.

2. Dikkat dağıtan şeyleri ortadan kaldırın

Online iş görüşmesi sırasında odanızdaki kapı ve pencereleri ve herhangi bir odada açık olan televizyonu kapatın. Cep telefonunuzu sessize alın. Bilgisayar ekranınızda açık olan tek pencerenin kullandığınız video platformu olduğundan emin olun. Tüm açılır pencereleri sessize alın. İsteyeceğiniz son şey dikkatinizin dağılmasıdır.

3. İş görüşmesi yaptığınız odadan evcil hayvanları ve çocukları çıkarın

Sonuçta köpeğinizi ofisteki bir iş görüşmesine götürmezsiniz, bu yüzden online görüşmelerde de aynı yaklaşımı uygulayın. Diğer taraftan sizin görüşmeyi ciddiye almadığınız düşünülebilir.

4. Temiz ve düzenli bir arka plan bulun

Profesyoneller, diğer tüm ipuçlarından daha çok arka planınıza dikkat etmeniz gerektiğini üstüne basarak söylüyor. Dağınık bir yatağın bulunduğu bir yatak odası, düzensiz bir ev ofisi, kirli bir mutfak masası… Bunların hepsi online iş görüşmesi sırasında karşı tarafa sizinle ilgili bilgiler veriyor, ancak emin olun bunların hepsi sizin aleyhinize. Bu hiç profesyonelce olmamakla birlikte, karşı tarafın arka planınızdaki dağınıklıkları analiz ederken size dikkatini veremeyeceği anlamına geliyor. En iyi tercih gömleğinizle çakışmayan tamamen boş bir arka planda durmanız olacaktır. Duvara yaslanmayın. Başınızın arkası ile duvar arasında en az 1 metre boşluk bırakın, böylece arka plan ile birleşmezsiniz. Bıraktığınız bu boşluk kendinizden çok daha emin görünmenizi sağlayacak ve köşeye sıkışmış gibi hissettirmeyecektir.

5. Kesinlikle doğru yükseklikteki bir sandalyede oturun

Online iş görüşmesi sırasında bir kanepede ya da büyük bir koltukta kamburunuz çıkık bir şekilde oturmak karizmanızı olumsuz etkiler. Arka kısmı baş hizanıza gelecek kadar yüksek olan bir sandalyeye oturmayın. Kesinlikle hareket ettiğinizde gıcırdamayan ve arka kısmı çok yüksek olmayan bir sandalye kullanın.

6. İdeal aydınlıkta online iş görüşmesi yapın

Ev ortamında online görüşme yaparken mükemmel aydınlatmayı elde etmek oldukça çok zor, ancak denemekte fayda var. Sizin için ideal aydınlatmaya ulaşmanızı sağlayacak ipuçları verdik:

– Genel olarak bol miktarda ışık alın, ancak gözlükte parlama yaratacak kadar fazla ışık olmamasına dikkat edin.
– Eğer imkanınız varsa iki ışığı önünüzde çapraz açıda, birini biraz sağınızda ve birini biraz solunuzda olacak şekilde yerleştirin. Bu konuda masa lambaları çok faydalı olacaktır.
– Mümkün olduğunca doğal ışık kullanın.
– Kesinlikle arkanızdan ışık gelmesini engelleyin. Bu kamerada zar zor görünmenize neden olacaktır.

7. Ekrana değil kameraya öncelik verin

Bu ipucu mantığa aykırı gelse de, online iş görüşmesi yaptığınız karşı tarafın sizi net bir şekilde görmesi çok daha önemlidir. Bu, en iyi ekrana değil, elinizdeki en iyi kameraya sahip olan cihaza öncelik vermeniz gerektiği anlamına gelir. Bilgisayara nazaran telefonunuzun ön kamerası daha iyi ise telefon ile görüşme yapmak çok daha doğru bir tercih olacaktır.

8. Ekipmanlarınızı test edin

Online iş görüşmesi yapacağınız kişinin kullandığı hizmette bir hesap açın ve gerekli yazılımı indirin. Bir cihazın arızalanma ihtimaline karşı yazılımın yedek bir kopyasını ikinci bir cihaza yükleyin (örneğin, hem telefonunuza hem de dizüstü bilgisayarınıza). Şimdi, ses ve videonun çalıştığından ve ışıklandırmanızın olabildiğince iyi olduğundan emin olmak için her iki cihazda da bir arkadaşınız ile deneme yapın. Kulaklıklarınızı test edin ve elinizin altında yedek bir çift kulaklık bulundurun. Görüşmenin yapılacağı gün her şeyi tekrar test edin. Çünkü birçok bilgisayar yeniden başlatıldığında varsayılan kamera ve mikrofon ayarlarını sıfırlayabilir, ekranı boş bırakabilir veya sesi kapatabilir. Bu durum gereksiz vakit kaybetmenize ve hazırlıksız yakalanmanıza neden olur.

9. Saat dilimini kontrol edin

Başka bir ülkedeki bir firma ile online iş görüşmesi yapacaksanız, saat dilimini kontrol etmeyi unutmayın. Bu durum büyük bir sürpriz yaşamanıza veya görüşmeyi kaçırmanıza neden olabilir. Ayrıca karşı tarafın saat dilimini unutma ihtimalini göz önünde bulundurun ve hazırlıklı olun.

10. Görüşme sırasında kameraya bakın

Bu eylem biraz pratik gerektirebilir, ancak online iş görüşmesi sırasında karşınızdaki kişinin görüntüsünden ziyade olabildiğince kameraya bakmalısınız. Kameraya bakmak, görüşmeci ile göz teması kurmaya oldukça yakın olmanızı sağlar. Ancak ekrana bakmak, karşı tarafın gözünde boşluğa bakıyormuşsunuz gibi görünmenize neden olur. Telefonun ekranı küçük olduğu için telefon ile yapılan görüşmelerde bu durum daha az yaşanır. Eğer online görüşmenizi bir dizüstü bilgisayarda yapıyorsanız, video konferans uygulamasının penceresinin boyutunu küçülterek ve bunu web kamerasının bulunduğu yere mümkün olduğunca yakın bir yere yerleştirerek hile yapabilirsiniz. Ayrıca bilgisayarın altına kitap veya kutu koyarak bilgisayarı göz seviyesine yükseltebilirsiniz. Böylece eğilmeden veya yana yatırmadan doğruca kameraya bakabilirsiniz.

11. Kulaklık kullanın

Online iş görüşmesi yaptığınız kişinin sizi net bir şekilde görebilmesi güzel bir şey, ancak sizi duyamıyorsa yandınız demektir. İnsanlar kötü görüntüyü affedebilir, ancak kötü ses görüşmeyi sarsacaktır. Sizinle görüşme yapan kişiler, dizüstü bilgisayarınızın yerleşik hoparlörleri yerine kulaklık kullanmanızı tercih ederler. Çünkü yerleşik hoparlörlerin ses kalitesi düşük olabiliyor. Bu da görüşmenin mahvolmasına neden olur.Tabii ki oyun kulaklıkları yerine görüşmeye uygun kulaklıklar kullanmaya dikkat ediniz.

12. Pratik yapın

Zoom gibi sistemler ile görüşmenizi kaydedebilirsiniz. Bunu görüşmeden önce pratik yapmak için kullanabilirsiniz. Bir görüşmeye başlamadan önce görüşmede söyleyeceklerinizi anlatırken kendinizi kaydedin. Daha sonra kaydı inceleyin ve eksik yönlerinizi görüp geliştirin.

13. Gerekli konuları not edin ve görebileceğiniz bir yere koyun

Online iş görüşmesi yaptığınız kişinin etrafınızdaki birçok şeyi göremediğini unutmayın, bu nedenle görüşme alanınızı kendi yararınıza kullanın. Yapışkan not kağıtlarına sorular ve notlar gibi şeyleri yazıp doğrudan ekrana veya kameranızın arkasındaki duvara yapıştırın. Unutmayın, diğer taraftaki görüşmeci ne yaptığınızı asla bilmeyecek.

SON EKLENENLER
- Advertisment -
Muhasebe Günlükleri

EN ÇOK OKUNANLAR