Türkiye, tarihi ve kültürel açıdan bakıldığı zaman oldukça zengin bir altyapıya sahip olduğunu antik kentleriyle kanıtlıyor. Açık hava müzesi olarak gezebileceğiniz pek çok alternatife sahip olmamız bu yüzden kaynaklanıyor. Türkiye’deki açık hava müzeleri şunlardır.
· Efes Antik Kenti – İzmir
Kökeni M.Ö. 3.000’li yıllara dayanan ve tarihin en köklü uygarlık kalıntılarına ev sahipliği yapan “Efes Antik Kenti” ziyaretçi akınına uğruyor. Büyük İskender ve generallerinin emrinde de kalmış olan bölge şu sıralar İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı. Açık hava müzesi kapsamında Tetragonos Agora, Büyük Tiyatro, Celcus Kitaplığı, Hadrian Tapınağı, Yamaçevler bulunuyor.
· Aphrodisias Antik Kenti – Karacasu – Aydın
Aydın şehrinin Karacasu beldesinde yer alan Aphrodisias Antik Kenti, doğa ve aşk tanrıçasını sembolize ediyor. İlk oluşumunun M.Ö. 5.000’li yılları kapsadığı biliniyor. Antik kent kapsamında; Aphrodite Tapınağı, Tiyatro, Nekropol, Hamam, Stadyum, Odeon ve Psikopos Sarayı yer alıyor.
· Perge Antik Kenti – Aksu – Antalya
Halen daha çalışmalar yapılan ve antik kentin bir kısmının keşfedilmediği alanlardan birisidir. Perge Antik Kenti ile açık hava müzesi terimini en net şekilde hissedebilirsiniz. Bir yandan devam eden kazılarda aranan Artemis Pergaia Tapınağı insanı heyecanlandırmaya yetiyor. Ayrıca 12 bin kişi kapasiteli bir antik tiyatroya sahip olması; çeşme, hamam, sur ve nekropol bulunması büyük ölçekte gezilecek yerleri çoğaltıyor. M.Ö. 1.200’lü yıllara yapacağınız yolculuk için Antalya’nın Aksu ilçesini ziyaret edebilirsiniz.
· Hattuşa – Çorum
Anadolu denildiğinde ilk bilinen yerleşim yeri olarak karşımıza çıkan Hattuşaş Antik Kenti’ne göz atmak gerekiyor. UNESCO tarafından tescillenerek koruma altına alınmış bir açık hava müzesidir. Yaklaşık 70 yıldır kazı ve arama çalışmaları sürüyor ve arkeologlara göre en az bir yüzyıl daha aramalar sürecek. Aşağı Kent, Yukarı Kent, Kral Kalesi, Yazılıkaya ve Kadeş Antlaşması’nın yazılı olduğu taşlar görülmeye değer.
· Assos – Ayvacık – Çanakkale
Konum olarak tepeye inşa edilmiş, Athena’ya ithaf edilen bir kent olarak ortaya çıkarıldı. Andezit taşından inşa edilmiş müthiş bir mimari örneği olarak Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde bulunuyor. Athena Tapınağı antik kentin en önemli bulgusudur. Dor olarak adlandırılan mimari standarda uygun olan tek yapı olarak Anadolu’nun en merak edilen bölgeleri arasında yer almaktadır. Üstelik Volkanik bir tepeye inşa edilmiş olması sebebiyle sahip olduğu manzaraya göz atmadan geçmeyiniz.
· Hierapolis – Pamukkale – Denizli
Pamukkale Travertenleri ile çok yakın olan ve tarihe damga vurmuş bölgelerden birisidir. Hierapolis Antik Kenti, özellikle Hz. İsa’nın havarileri arasında bulunan St. Philips’in öldürüldüğüne inanılan yerdir. Zamanında Hiera adına inşa edilmiş olan bu kentin kutsal olarak anılması ve M.Ö. 2.yüzyıla dayanan bir geçmişi bulunması onu daha da ilgi çekici kılıyor.